Resultaten

Een kleine greep uit de resultaten die dankzij uw medewerking en onze bemiddeling en inzet gerealiseerd konden worden:

Duizenden gezinnen zijn door onze stichting in de kleren geholpen.

De kleren worden door de vrijwilligers van kringloopbedrijf “de Wissel” en “de Polengroep” uit Hallum gesorteerd en verpakt in dozen. Het moet ook aan deze vrijwilligers een fijn gevoel geven, dat die arme mensen, mede door hun inzet lekker warm gekleed zijn.

Het kinderziekenhuis was één grote betonnen bak. Schildersbedrijven en een groothandel sponsorden een enorme hoeveelheid verf wat door Roemenen verwerkt is. Resultaat: Blijde gezichten bij artsen, verpleegkundigen en natuurlijk bij de kinderen.

De door ons geadopteerde instelling “Omenia” die veelal misdeelde kinderen opvangt, van kleren voorziet, hen bijles en eten geeft. Ook oude, arme mensen komen er eenmaal per week om te douchen en krijgen dan ook een warme maaltijd. Vorig jaar is door een donatie van onze stichting de buitenkant van het gebouw opgeknapt en van dubbele beglazing voorzien.

Aardappelen
Zij profiteren ook, evenals gaarkeukens, ziekenhuizen en sociale instellingen e.d. van ons tuinbouwproject. Producten als aardappelen, mais en diverse groenten worden verstrekt zodat hun exploitatie in balans is en zij hun goede werk kunnen blijven doen. In 2007 is het “Agricultur”-project van start gegaan op 3 Ha land en breid in 2014 uit naar 13 Ha. Ten dele voor een gezonde winst en verliesrekening. Er hoeft geen dikke winst te zijn maar er moet wel onderhoud gepleegd worden en er moet b.v. ook dieselolie gekocht worden. Echter het belangrijkste blijft het humanitaire doel. Voedsel, een beter leven voor armen!

Sommige kinderen zitten op planken of bankjes van bijna honderd jaar oud. Tientallen scholen zijn inmiddels voorzien van “nieuw” meubilair, afkomstig van scholen uit de regio maar soms ook uit andere provincies. En heel recent hebben we een school voorzien van naaimachines om meisjes op te leiden tot coupeuse.

Alle overcomplete meubels uit de voormalige raadzaal van de gemeente Dongeradeel staan nu in het gemeentehuis in Targu Neamt, compleet met gemeentewapen en vlag, en wat zijn ze er blij mee!

Door donaties van kerken en de familie Hofker uit Nes (Ameland) kon een “vergeten kapel” gerestaureerd worden. Deze kapel, in het ziekenhuis van Targu Neamt, is eigenlijk bedoeld voor kerkbezoek van patiënten maar wordt ook veel bezocht door familieleden van patiënten en omwonenden.

Father Cretu begint iedere morgen zijn ochtendgebed met het noemen van de naam van Marjan Hofker. Er is een geluidsinstallatie aangebracht t.b.v. de diensten die voortaan in het hele ziekenhuis mee beleefd kunnen worden.

Er zijn ongeveer 200 bedden van de Sionsberg naar het hospitaal in Targu Neamt getransporteerd. Ook hebben zij röntgenapparatuur, kleding voor artsen en verpleegkundigen, fysio- behandelbanken, sterilisatieapparatuur e.d. Tandartsen zijn door onze bemiddeling voorzien van complete inrichting van hun praktijk zodat steeds meer patiënten geholpen kunnen worden.

Een instelling waar zwakzinnigen verpleegd worden kreeg keukenapparatuur.

Omdat veel ouders gedwongen zijn om te werken voor een heel laag loon is er een gratis kinderopvang gerealiseerd. Er werd wel een gebouw beschikbaar gesteld maar geen inrichting. Wij hebben een groot deel voor de inrichting voor zowel de keuken als ook voor de kamers voor onze rekening genomen.

Er is vier jaar geleden begonnen met het opzetten van een leenbank voor medische hulpmiddelen zoals voorheen bij ons ‘ het Groene Kruis ‘. Patiënten kunnen gebruik maken van o.a. rolstoelen, loopkrukken, rollators. Het blijkt een enorm succes want er zijn inmiddels op vier locaties dergelijke centra gevestigd.

We proberen sportclubs aan kleding te helpen zoals shirts, broeken, kousen e.d. om hen één uniforme uitstraling te geven, zoal bij ons normaal is.

Tenue van VV Dokkum
Veel voetballers lopen in Roemenië in de outfit van VV Dokkum.

Een daklozenopvang werd van meubilair en keukenapparatuur voorzien.

Heel veel kerkelijke instellingen kregen een C V installatie en radiatoren maar die aanvragen gaan altijd door.

Een groot aantal van bovenstaande projecten kunnen als voltooid- en als geslaagd beschouwd. Anderen blijven aandacht en steun vragen. Altijd weer komen er nieuwe aanvragen die door ons en onze zusterorganisatie in Targu Neamt op noodzakelijkheid en urgentie beoordeeld worden.

Omenia - Gehavende gebouw van Omenia
Het gehavende gebouw van Omenia. Is inmiddels helemaal hersteld, gefinancierd door de st. Fryslân Moldova. Omenia is in 1996 door onze stichting geadopteerd. Zij vangen kansarme en verwaarloosde kinderen op die daar kunnen douches, ze krijgen bijles, een warme maaltijd en liefde. Het wordt helemaal gerund door vrijwilligers. Het spreekt voor zich dat de kleding die de kinderen dragen door u gedoneerd is. De kinderen krijgen speelgoed waar ook door u of uw kinderen mee gespeeld is. Goed om te zien dat het zo goed op de plaats van bestemming komt.